zaterdag 27 februari 2016

Een geboortelijst bij het goede doel

Waarom wij voor een alternatieve geboortelijst kozen

Norah - dag 0 - we kozen voor een klassieke lijst
Toen wij zwanger waren van ons eerste kindje, Norah, legde ik dolenthousiast een geboortelijst. Superleuk toch: shoppen, zonder zelf te betalen.
2 jaar later - tijdens de zwangerschap van Rube - was ik even enthousiast, maar was de inspiratie ver te zoeken. We hadden werkelijk àlles al. Met een beetje moeite wist ik toch een kleine lijst te maken. Allemaal spullen die wel leuk zijn, maar die we eigenlijk niet echt nodig hadden. Pure luxe, gelijkdazzezeggen.

Tijdens mijn derde zwangerschap was Birth Day, van Lieve Blancquaert, op tv. En als er nu iets is wat je NIET aan een zwangere vrouw - barstensvol hormonen - moet laten zien, is het wel vrouwen die bevallen in slechte omstandigheden. Metalen bevaltafels, vol bloed van de voorganger en met hier en daar een kat die komt meegenieten van het spektakel.

prematuur 34 weken weeks premature 6 early bird
Rube - dag 1 - een klassieke lijst, met weinig inspiratie   


Of Missie Mosango, nog zo'n (wondermooi maar o-zo-confronterend) programma. Waar je een gelukzak bent als je kind de geboorte overleeft. Het hakt er in.
Hoe is het mogelijk dat wij moeten zoeken naar nòg een tikkeltje extra luxe, terwijl ergens op dezelfde aardbol mensen in erbarmelijke omstandigheden een kindje op de wereld moeten zetten?

Voor deze zwangerschap gingen wij dus op zoek naar een beter alternatief: een geboortelijst bij het goede doel. Wij kwamen terecht bij Memisa.
Lucie, de kersverse baby van zus Yanne, heeft een lijst bij Oxfam pakt uit.



 

 

Memisa

Hoe werkt het?

Je zet geen lijstnummer bij een bepaalde winkel op je kaartje, maar het rekeningnummer van Memisa. Als mededeling gebruiken de schenkers de naam van je nieuwe spruit. Je ontvangt van Memisa eventueel kaartjes, als je dat wil. Die kan je bij de geboortekaartjes steken, net zoals bij een klassieke geboortelijst.

Wat doe je als ouder?

  • Je neemt contact op met Memisa. Dat kan via het contactformulier onderaan de geboortelijst-pagina op hun website of via communicatie@memisa.be
  • Je krijgt alle informatie via een foldertje thuis.
  • Zet de informatie op je geboortekaartje, of steek het kaartje van Memisa in de omslag
  • Als je baby geboren is, geef je een seintje aan Memisa met de naam van je kindje. Vanaf dan houden ze alle schenkingen op deze naam bij in een overzichtelijk lijstje.
lasercut mdf birthcard geboortekaart alternatieve geboortelijst
Wij zetten een klein gedichtje op het geboortekaartje, en maakten gebruik van het extra kaartje van Memisa. Voor wie inspiratie zoekt: pik gerust ons versje! "Cadeautjes zijn fijn! Maar zelfs al is dit pateeke nog klein, meer spulletjes moeten er niet zijn... Helaas is het niet iedereen gegeven op zo'n manier te starten in het leven. Onze lijst schenken we graag aan het goede doel. Voor een mooi begin en een geweldig gevoel!"

 

Welke feedback krijg je?

Als ouder krijg je wekelijks een update van de schenkingen. Na een maand of 3/4, als er geen schenkingen meer komen, krijg je een overzicht. Daarop staat welk bedrag jouw baby verzameld heeft, en wat ze daar allemaal mee kunnen kopen.
Het geweldige gevoel krijg je er gratis bij.


Oxfam pakt uit

Hoe werkt het?

Net als bij een geboortelijst, krijg je een unieke code. Schenkers kunnen op de website dan effectief een cadeautje kiezen. Dit cadeautje zal je echter niet krijgen (ik betwijfel of ik zo gelukkig zou zijn met 10 geiten, 15 kippen en een ezel ;-) ), maar staat symbool voor wat het bedrag waard is in een land in nood.

 

Wat doe je als ouder?

  • Neem contact op met Oxfam via dit formulier
  • Je krijgt een unieke code, die je op het geboortekaartje kan zetten
  • De schenkers kiezen een cadeautje uit de lijst en krijgen daarvan een wenskaartje dat ze kunnen overhandigen aan de ouders.

 

Welke feedback krijg je?

De ouders kunnen via de unieke code een overzicht bekijken van alle cadeautjes.
Wederom: het heerlijke gevoel is inbegrepen in het pakket.

Welke lijst moet ik kiezen?

Er bestaan uiteraard nog andere alternatieven, maar dit zijn de enige 2 lijsten waar ik ervaring mee heb. Wij kozen bewust voor Memisa, omdat ik als zwangere vrouw nogal gevoelig liep voor alles wat met bevallen en baby's te maken had.
Als schenker zou ik het systeem van Oxfam pakt uit wel fijner vinden. Je hebt veel meer het gevoel een echt geschenkje te geven, wat toch een tikkeltje persoonlijker is.

Dus Memisa, misschien kan dit een tip zijn? Het is veel fijner om een slaapzak  (= het bedrag voor een keizersnede) te schenken, dan om een bedrag op een rekening te zetten.


 Als afsluiter toon ik trots wat Bores aan de wereld schonk.
Bores - week 1 - een alternatieve lijst voelt geweldig!
  • Een bevallingstafel
  • Een reanimatiekit voor pasgeboren kindjes
  • Prenatale consultaties voor 16 mama’s
  • 4 levensreddende keizersnedes
  • Twee ziekenhuisbedden
  • Twee matrassen voor deze bedden
  • Een babyweegschaal
  • Een foetoscoop om de hartslag van de baby te beluisteren
  • Een bloeddrukmeter met stethoscoop








Is dat geen véél mooiere lijst dan een set speelgoed-op-de-groei en rompertjes in 35 kleuren? Een welgemeende dankjewel aan iedereen die van Bores een kleine held maakte!


birth card geboortekaart lasercut mdf wood selfmade mint lemon
Omdat ik er best wel trots op ben: het geboortekaartje van Bores! #selfmade ;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten