dinsdag 9 februari 2016

Rubemansius nocturna

'Mamaaaaa! Kaka doen!' roept Rube. Aan zijn gezicht zie ik dat het al te laat is. Ik ontdek een klein drolletje net naast het potje en zucht.
'Niet erg', zegt Rube, 'isse eitje'. Waarop hij zich op het potje nestelt om nog wat verder te kakelen.

Het valt me op hoezeer Rube er in slaagt de grens tussen dier en kind heel nauw te maken. Daar waar hij soms ongegeneerd als een hondje een hoekje uitkiest om in te plassen, of naar eigen zeggen in staat is eieren te leggen.
Maar net zo goed kan hij als een jong katje op je schoot liggen spinnen of brullen als Simba die zijn koninklijkheid wil bewijzen.

En dat hij een nachtdier is, bewees hij al jaren. Niet alleen klinkt de schreeuw van het roofdier 's nachts nog veel luider, ook de zin te gaan ontdekken neemt toe naarmate het donkerder wordt.

Enkele nachten geleden werd ik wakker van een geritsel. Ik zette het nachtlampje wat harder, en zag hoe Rube in een hoekje in de kamer zat te spelen. Het moet zo'n uur of 3 geweest zijn. Hij had de pop van andere kleren voorzien en probeerde haar nu in een veel te klein doosje te proppen. 'Pop moet slapen', zei hij.
Ik opperde dat het misschien een goed idee was om ook te gaan slapen, maar dat voorstel werd vriendelijk met één grom afgewezen.
Volledig slaapdronken, nauwelijks beseffende dat ik wakker was geweest, liet ik me weer neerploffen en sliep liggend verder.
Een half uurtje later voelde ik hoe Rube ook beslist had dat het tijd werd nog even te slapen. Hij klom in zijn bedje en liet de beer in zich los. Een heerlijk gesnurk.

Geheel conform de nachtdier-voorschriften slaapt Rube overdag. Maar - en daarin onderscheidt hij zich duidelijk van het dierlijk bestaan - hij trekt zich niet terug in holen of schuilplaatsen, noch gezellige mandjes of daarvoor voorziene bedjes.
Ah, hij trekt zijn plan.
4 opmerkingen:

  1. Hilarisch! Ik plas bijna in mijn broek van die foto's. Heerlijk! Onze boy is 10 maanden en ook een moeilijke slaper, ik ben benieuwd hoe hij gaat evolueren. Merci voor de fijne (relativerende) blog!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zalig die foto's! En heerlijk om je mooi geschreven teksten te lezen!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Er hier krijgen ze dan toch allemaal een waardige plek. Heerlijke collectie.

    BeantwoordenVerwijderen