vrijdag 4 maart 2016

Een speelhoek als thuisbasis voor kleine helden


Ok, het is al even geleden: 6 december. Maar ik kwam het filmpje van de Making Of van onze speelhoek tegen en ik werd weer helemaal enthousiast.

De kinderen van mij én die van zus Yanne zijn elke dag bij ons in het atelier. Tot december was het atelier voor hen eigenlijk een saaie bedoening. Niet alleen zij, maar ook wij hadden wat nood aan structuur in het spelen, want met zoveel chaos was het verleidelijk om met ons werkmateriaal aan de haal te gaan.
Sinterklaas leek ons een ideale gelegenheid om die kinderlijke - heel erg presente - aanwezigheid wat in te tomen, en met een geweldig kinderhoekje op de proppen te komen.

En toen hadden wij geluk: Sinterklaas kwam met hetzelfde idee! Deze brief vonden wij enkele dagen voor de verjaardag van de Sint:

Beste Mama’s,

Wat een mooi atelier hebben jullie! En wat leuk dat de kindjes daar zoveel kunnen spelen.

Soms is het daar wel wat rommelig voor zoveel kindjes... Piet en ik willen graag wat speelgoed
brengen. Maar zou het niet fijner zijn als dat leuke speelgoed in een mooie speelhoek staat? Een hoekje, speciaal voor de kindjes, dat lijkt ons wel wat!

5 december is voor ons uiteraard een hele drukke dag (en nacht). We zouden dan ook aan jullie vragen om ons een handje te helpen.
Als wij het speelgoed brengen, willen jullie dan een hele mooie hoek inrichten voor de kindjes?

Hoogachtend,
Sinterklaas

  
Als Sinterklaas dat vraagt, dan doen wij dat uiteraard met véél plezier! ;-)

Eerst was het plan een schim van een nepsint in ons filmpje te laten passeren (want de echte Sint had het veel te druk die dag), maar de vermomming van die Sint had beter gekund. Dus we lieten het maar zo.



Een verloren plekje in ons atelier, werd een geweldig gezellig hoekje met voor elk wat wils. Er is een boekenhoek met een bankje en kussens om knus te zitten lezen. Er staat een bureau met potloden en stiften, voor de kleine kunstenaars. Voor de koks bracht Sinterklaas een keukentje, die wij wat pimpten. 
En er is een ijskraam! Dat mocht niet ontbreken, want Norah speelt ijskraam bij elk gat waar haar hoofd door past. Daar roept ze dan ‘Ijsje te kou! Ijsje te kou!’ ('Te koop’ heeft ze niet helemaal goed verstaan.)

Na lang knutselen, foefelen en bricoleren waren de mama’s zichzelf niet meer door het plaatsvervangend plezier. Want dat is het ding met Sinterklaas. Door al dat stiekem gedoe word je uitgedaagd om compleet te ver te gaan. Cadeautjes krijgen is leuk. Maar nu ik zelf mama ben, vind ik 6 december nòg leuker!

 





De reacties van de kindjes waren euhm… kinds.

Anna deed een rondedansje op de sinterklaasmuziek. Zij had niet door dat er iets veranderd was. Rube poogde een wereldrecord ‘Meeste Maria’tjes in 1 mond en 2 handen in 30 seconden’. Tuur merkte een staf met snoepjes op (lag dat in een spiksplinternieuw ijskraam?! Euh. Niet gemerkt...). En Norah was heel blij met de blanco blaadjes om op te tekenen.

Maar! Het zou een blijvertje worden. Geen speelgoed waar na 2 weken niet meer mee gespeeld wordt, maar een thuisbasis voor kleine helden.


 

Tips voor de inrichting van een speelhoek

  • werk niet te veel met commerciële figuren. Zelfs al lijkt dat nu ondenkbaar: voor je het weet zijn de kinderen niet meer zo dol op Bumba. Kiezen voor een bepaald kleurenpalet is dan wél weer een goed idee. Zo heb je een houvast bij het kiezen van accessoires, en past alles sowieso bij elkaar.
  • Zoek het niet te ver en probeer iets nieuws te zien in wat reeds aanwezig is. Een rekje op zijn kant kan perfect dienen als zitbankje, en met enkele kussens erbij heb je een geweldig snoezelhoekje. Van een verloren hoekje achter een rek maak je dan weer zonder grote ingrepen een heerlijk winkeltje/ijskraam/bar/… (ook een aanrader: een afneembaar paneel. Als de kinderen het ijskraam beu zijn, hebben ze in no time een eigen coffeebar)
  • Zorg voor afwisseling. De zoon mag dan wel dol zijn op auto’s, het is altijd een aanrader om ook een pak kleurpotloden of enkele boekjes te hebben. Je weet immers nooit hoe lang de auto-obsessie zal blijven duren en misschien geraakt hij wel geïnspireerd door de aanwezigheid van iets nieuws.
  • Kinderen vinden hoekjes vaak fijn. Aarzel dus niet om de ruimte op te delen. Misschien kan je zelfs met een toegangspoort werken?
  • Voorzie genoeg opbergruimte, die de kinderen zélf kunnen benutten (gemakkelijk open en dicht te doen)
 






Geen opmerkingen:

Een reactie posten